Çekirdekten Kitap Kurdu Yetiştirmenin 5 Sırrı

Çekirdekten Kitap Kurdu Yetiştirmenin 5 Sırrı

Çekirdekten Kitap Kurdu Yetiştirmenin 5 Sırrı

Çekirdekten Kitap Kurdu Yetiştirmenin 5 Sırrı

1. Bir şeyleri tutabildiği an itibariyle eline kitap da vermeye başlayın

Bebekler 3. Aydan itibaren oyuncakları ve cisimleri tutabilmeye başlar. Çıngırakları ile birlikte en minnak kitaplar da ona eşlik etmeye başlayabilir. Bebeklere özel ısırılabilir ya da kumaş kitaplar da sadece ev içinde değil bebek arabanızın da ayrılmaz bir parçası olabilir.

2. Kitaplar da oyununun ve oyuncaklarının bir parçası olsun

Sanki sadece oyuncaklarla eğleniyormuş gibi mi geliyor? Eğer böyle düşünüyorsanız tamamen bir yanlışlık var ortada demektir. Kitap kurtları en az bir komedi filmi izlediğiniz zaman olduğu gibi katıla katıla gülebilirler komik bir kitaba. Kitap farklı dünyaların kapılarını açar insana. İşte sırf bu yüzden kitabı bir görev gibi değil oyunun bir parçası olarak görürse eğer bebeğiniz... Tamam işte önüne geçilmez bir kitap kurdu yetiştirdiniz demektir.

3. Uyku rutini oluştururken kitaplar rutininizin bir parçası olsun

Uyku rutininizi nasıl oluşturdunuz. Biz mesela uyku saati yaklaştığında ışıkları loş hale getirip, sakin bir müzik ve banyosunu yaptırıyorduk. Sonrasında da pijamaları giyip, bir iki dakika kitap okuduktan sonra emzirme seansı ve uyuyordu. Bu noktada kitap okuma kısmı sadece anlık. Çok yüksek beklentiniz olmasın. Bebeklerin dikkati çok kısa olur bazen bir iki saniye bile durmazlar. Yine de sorun değil. Bir iki saniye bile yeterli ilk başta. Çünkü zaten burada amaç onun kitap okuması falan değil, kulağının ve yüreğinin bir yerinde kitapların hoş duygular hissettirmesi büyüdüğünde.

Bu arada bazı şeyler çok ütopik gelse de uyku rutini gerçekten çok önemli. Bunu başarabilirseniz çok daha erken düzene girer ve sakin bir bebekle aynı evi paylaşırsınız benden söylemesi

4. Kitap hayatınızın bir parçası olsun

Sadece onun için değil, sizin için de kitap hayatınızın bir parçası olmalı. Bulduğunuz her fırsatta okumaya devam ederseniz ona sadece sözlerinizle değil davranışlarınızla da örnek olmuş olursunuz.

Gittiğiniz her yere kitaplarınızı da taşıyın. Bebeğe bakımveren (baba, anneanne, babaanne, bakıcı…) herkes için de bu geçerli olsun. Ayrıca uykusuz gecelerinizde kitap kahramanları size eşlik ettiğinde yalnızlığınız ve gecenin karanlığı bir nebze olsun azalabilir.

5. Kitaplar evinizin ve dekorunuzun güzel bir parçası olsun

Kapalı kapılar ardında değil salonunuzda kısacası bebeğinizin görebildiği her yerde kitaplar olsun.

İlk zamanlar bebeğimizin gece kolik krizleri tuttuğunda eşim onu kucağında kitapların yanına götürür birlikte kitap isimlerini sayarlardı. Sonra emekleyip, ayaklandığı dönemde alt 3 rafı boşaltıp bebek kitaplarına özel bir bölüm yaptık. Hem bizim kıymetlilerimiz biraz daha korunaklı bir hale geldi hem de onun kitapları ona ait raflarda yerini aldı.

Bonus: İlk zamanlar bebeğiniz kitap kurdu olayını yanlış anlayabilir. Kitapları yemesine güvenli olduğu hallerde göz yumun :) Ama ne olursa olsun o kitap okurken ona bağırmayın, yüksek sesle ya da gerilimli konuşmayın. Bebeğiniz, tepkinizin neden olduğunu anlayamadığı için kitap okumasıyla birleştirebilir herhangi bir negatif tepkiyi.

Duygu Uzun; 8 yaşında bir patili oğlunun, 6 yaş ve 3 aylık kızların ve 2 balığın annesi… Profesyonel hayatta insan kaynaklarcı, yetişkin eğitimleri uzmanı, cinsiyet eşitliği aktivisti, amatör hayatta dert, tasa ve insan büyütürken öğrendiklerinin yazarı…

Blog Yazıları kategorisindeki tüm makaleleri görün